Voor gemeenten en het Rijk is het belangrijk dat ze een goed beeld hebben hoe de zorg en ondersteuning vanuit de WMO en Jeugdwet worden ervaren. Sinds een paar jaar mogen gemeenten zelf bepalen hoe ze die onderzoeken uitvoeren. SIR communicatie & participatie heeft vanaf dat dat kon de gemeente Dronten geholpen met het opzetten én uitvoeren van deze onderzoeken. Zodat ze goed kunnen rapporteren hoe de zorg in hun gemeente wordt ervaren en bij kunnen sturen in hun huidige beleid.
De gemeente Dronten wil van 3 publieksgroepen weten hoe zij de WMO en Jeugdzorg ervaren. Dit zijn de cliënten van jeugdzorg, de ouders van cliënten van jeugdzorg, en ten derde de WMO-cliënten. Hiervoor hebben we in 2022 - samen met de gemeente Dronten - enquêtes opgesteld voor deze 3 publieksgroepen met (deels) kwetsbare deelnemers. Op basis van deze enquêtes voeren we de onderzoeken jaarlijks uit.
Het belang van een relevante vragenlijst
Welke onderwerpen zijn essentieel? Hoe kunnen we de vragen zo stellen zodat er geen andere interpretaties mogelijk zijn? Welke thema’s of vragen zijn minder belangrijk? Zodat de vragenlijst compact blijft. Bij het maken van de vragenlijsten combineren we zo dus de gemeentelijke kennis van de WMO en jeugdzorg, met onze kennis van participatie en communicatie om te komen tot een passende vragenlijst.
De kracht van de herhaling
Na de vragenlijst in 2022 te hebben opgesteld en uitgevoerd, hebben we de vragenlijsten in 2023 aangescherpt op basis van de resultaten van het onderzoek in 2022. In 2024 waren er geen aanpassingen meer nodig en konden we de inmiddels volledig gestandaardiseerde vragenlijsten verspreiden onder de verschillende doelgroepen.
Dit is gedaan door de enquête via mail te delen met de doelgroepen, en door een brief te sturen met de QR code. De WMO-cliënten die het ingewikkeld vinden om dit te doen, konden de gemeente bellen om samen de vragenlijst in te vullen. Door de antwoorden, uitval en de respons ieder jaar te monitoren kunnen we bijsturen waar nodig. Zo kan de gemeente Dronten de resultaten gebruiken om de kwaliteit van de jeugdzorg en WMO te verhogen.
Meer informatie
SIR helpt niet alleen om voor jouw vraagstuk de keuze te maken wat de beste aanpak is om de omgeving te betrekken. We helpen ook die aanpak te maken. En we ondersteunen ook bij de uitvoering van communicatie- of participatietrajecten; in dit geval met het opzetten en uitzetten van vragenlijsten, en het verwerken en monitoren van de resultaten.
Wil je meer weten over het opstellen van een goede vragenlijst voor jouw onderwerp? Neem dan contact op met Koen voor een vrijblijvend adviesgesprek.