Alle artikelen
r.heerink@sir.nl
Alle artikelen
2 min
0

Participatief het participatiebeleid herzien. Een aanpak.

2 min
0

De gemeente IJsselstein wilde haar participatiebeleid van 2011 herzien. Participatie gaat vaak goed, maar IJsselstein is altijd op zoek naar verbeteringen. Waar moet goede participatie volgens inwoners, ontwikkelende partijen en medewerkers van IJsselstein aan voldoen? Hierover ging de gemeente in gesprek. De uitkomst werd vastgelegd in “Samenwerken in IJsselstein, de IJsselsteinse participatieaanpak”, die unaniem door de raad is vastgesteld. 

Samen komen tot participatiebeleid

De gemeente IJsselstein stelde een werkgroep samen met daarin de verschillende perspectieven uit de lokale samenleving. Zo zaten er inwoners in met minder goede ervaringen met participatie en inwoners met goede ervaringen. Maar ook ambtenaren die participatief moeten werken. En er werden woningcorporaties en projectontwikkelaars uitgenodigd. Vanuit de Omgevingswet moeten ook zij met de omgeving in gesprek over mogelijke initiatieven.

Van de start tot een gedragen concept in drie ronden

SIR kreeg opdracht om de werkgroep te begeleiden én om de inbreng van de werkgroep uit te werken in een concept participatiebeleid. Samen met de werkgroep organiseerden we daarvoor 3 bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten verkenden we samen wat participatie is, waar goede participatie aan moet voldoen en volgens welke regels je een participatieproces vormgeeft in de gemeente IJsselstein.

De eerste bijeenkomst betrof een kennissessie. We organiseerden een mini-training voor de deelnemers, zodat iedereen een gelijk vertrekpunt heeft en over hetzelfde kennisniveau beschikt. In de kennissessie gingen we in op belangrijke valkuilen én succesfactoren die wij zien in de praktijk bij participatie. En na afloop van de eerste sessie ontvingen de deelnemers een vragenlijst om alvast na te denken over mogelijke aanvullingen op het huidige beleid. Deze input konden we gebruiken in de tweede bijeenkomst.

In de tweede bijeenkomsten bepaalden de deelnemers de bouwstenen voor het beleid. De werkgroep ging in groepjes uiteen, ieder groepje een eigen bouwsteen. Na afloop presenteerden de groepjes de bouwstenen aan elkaar en vond er een plenaire discussie plaats. De belangrijkste bevindingen per bouwsteen werkte SIR uit in een eerste concept voor de herijking van het participatiebeleid.

In de derde ronde - de feedbackronde – vulden we het concept participatiebeleid verder aan met de werkgroep. Vragen aan de werkgroep: Hebben we de inbreng vanuit de bouwstenen goed vertaald naar het participatiebeleid? En wat kan er nog scherper en moet er eventueel nog toegevoegd worden? Dit hebben we tijdens de feedbacksessie besproken en in overleg met de werkgroep toegevoegd aan het concept beleid.

Afronding

De laatste stap voor de werkgroep was de eerste stap van de besluitvorming. Want na het opleveren van het participatiebeleid heeft de werkgroep het nieuwe participatiebeleid zelf aan de IJsselsteinse gemeenteraad gepresenteerd en de vragen van de gemeenteraad hierover beantwoord. De raad stelde vervolgens de notitie “Samenwerken in IJsselstein, de IJsselsteinse participatieaanpak” unaniem vast. Een mooie afsluiting van een succesvol proces!

Meer weten? 

Mail Rient, participatieadviseur bij SIR communicatie & participatie, als je meer wilt weten over het vormgeven van (hernieuwd) participatiebeleid.

 

Reacties
Categorieën