Participatie

Hoe laat jij de omgeving meedenken?

Participatie

Hoe laat jij de omgeving meedenken?

Aanpak & uitvoering

Je wilt de omgeving laten meedenken over nieuw parkeerbeleid. Of je wilt samen een keuze maken voor de beste maatregelen voor het veiliger maken van een fietsstraat. Participatie is het instrument dat je inzet om de omgeving te laten meedenken over jouw beleid of project. Wat is het verschil met communicatie en gedragsbeïnvloeding? Communicatie heeft geen effect op de inhoud van je beleid of project, zoals bij participatie. Participatie (en communicatie) vraagt ook geen ander gedrag van de omgeving, zoals bij gedragsbeïnvloeding zo is.

We werken met het Relevant Gesprek®

SIR communicatie & participatie is gecertificeerd partner en oprichter van de Relevant Gesprek® Academie. De methodiek van het Relevant Gesprek® is ontwikkeld om een participatievraagstuk om te zetten naar een participatieaanpak. Het uitgangspunt is het relevant maken van je participatiegesprek. Dat lukt aan de hand van de vier sleutels van het Relevant Gesprek®: waarom, waarover, wie en hoe. Deze vier sleutels vullen we samen in voor jouw vraagstuk. De Relevant Gesprek® community telt ruim 1000 leden in de publieke en private sector en is groeiende: beleidsadviseurs, bestuurders, omgevingsmanagers, wijkregisseurs, projectontwikkelaars, communicatie- en participatieadviseurs, vastgoedprofessionals en adviesbureaus. Wil je meer weten over de methodiek van het Relevant Gesprek®? Meld je aan voor het gratis webinar in de Relevant Gesprek® Academie.

Meer over Relevant Gesprek®

Webinar Participatie (gratis)

Relevant Gesprek® Academie 

Maak kennis met de methodiek van het Relevant Gesprek®, georganiseerd door de Relevant Gesprek® Academie. In een uur laten ze zien hoe jij de methodiek kan toepassen op jouw vraagstukken. 


null

Gratis aanmelden

Je wilt in 6 weken een participatieaanpak

Je wilt grip op participatie voor jouw beleid of project. SIR werkt daarvoor met een Fasterclass. Tijdens een Fasterclass gaat ons team met jou aan de slag om in 4-6 weken tijd een participatieaanpak. Dat doen we op basis van de methodiek van het Relevant Gesprek®. SIR is gecertificeerd partner van de Relevant Gesprek® Academie In de Fasterclass doorlopen we de ingevulde sleutels van de methodiek. De sessie duurt 3-4 uur. Voor initiatiefnemersparticipatie ontwikkelden we een eigen Fasterclass.


Alles over de Fasterclass

De gemeente Zevenaar wilde in gesprek met inwoners, stakeholders en andere publieksgroepen over de Omgevingsvisie om ook hun perspectief mee te nemen in de toekomstplannen voor Zevenaar.

SIR ondersteunde bij het maken van een participatieaanpak. 

 Lees meer.


Je hebt ondersteuning nodig in de uitvoering

Je hebt de participatieaanpak klaar. Nu kun je naar de uitvoering. Maar hoe pak je dat aan? Op basis van de aanpak heb je een beeld van wat er nodig is om dit uit te voeren. Heb je daarbij ondersteuning nodig? Wij als communicatie- en participatieadviseurs zijn ook goede projectmanagers die je kunnen ondersteunen in de uitvoering van jouw participatietraject. We kunnen je op twee manieren helpen: als coach of manager.


Vertel mij meer

Hoe ga je in gesprek met de omgeving over zonne-energie? Een pilotproject zoals de Duurzaamheidsroute A35 heeft veel invloed op de directe omgeving. SIR heeft dit participatieproces en de communicatie daarom heen begeleid.

Lees meer.

null

Je wilt het zelf doen met training

SIR is gecertificeerd partner van het Relevant Gesprek® Academie. Als partner leren we jou en jouw collega’s werken met de methodiek van het Relevant Gesprek®. We bieden voor teams, de raad en het college de incompany training 'De 4 sleutels van een slimme participatieaanpak' aan. Tijdens deze incompany training leer je hoe je samen op een gestructureerde manier participatievraagstukken omzet naar een aanpak met de sleutels van de methodiek van het Relevant Gesprek®. En voor alle deelnemers is 1 jaar toegang tot de Relevant Gesprek® Academie inbegrepen.


Bekijk het trainingsaanbod


 De gemeente Goes wilde met de gehele organisatie aan de slag om (nog) beter te leren hoe je een goed participatieproces organiseert. We boden trainingen aan voor de raad, het college en de ambtelijke organisatie. Steeds werkten we met cases en de methodiek van het Relevant Gesprek® en alles afgestemd op de verschillende rollen en taken van de deelnemers. 

Lees meer.


Tools Publieksanalyse en Participatiebox

Zelf aan de slag met participatie? De Relevant Gesprek® Academie geeft je 2 gratis tools om te inspireren zodat je zelf aan de slag kunt met participatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Publieksanalyse waarbij je antwoord krijgt op vragen als “Met wie wil je in gesprek?” en “Waarover?”. In de Participatiebox zitten inspirerende gespreksvormen. Probeer de tools gratis.

Publieksanalyse

Voor sleutel 3 - ‘Wie met wie in gesprek?’ - werken we met de Publieksanalyse waarmee je het juiste publiek voor jouw vraagstuk selecteert. De Publiekanalyse is ontwikkeld voor Relevant Gesprek®

Start de Publieksanalyse


Deze online tool is vrij beschikbaar. Je hoeft alleen eenmalig een account aan te maken. Daarna kun je de tool zo vaak mogelijk gebruiken als je wilt.

Participatiebox

Voor de sleutel 4 - ‘Hoe in gesprek?’ - werken we met de Participatiebox met meer dan 125 gespreksvormen, zowel online, offline als hybride. De Participatiebox is ontwikkeld voor Relevant Gesprek®

Start de Participatiebox
Deze online tool is vrij beschikbaar. Je hoeft alleen eenmalig een account aan te maken. Daarna kun je de tool zo vaak mogelijk gebruiken als je wilt.

Waar we je mee kunnen helpen

Aanpak

Aanpak in co-creatie

Uitvoering

Samen uitvoeren

Training

Zelf leren en doen

Tools

Zelf aan de slag

"In 6 weken een participatie-aanpak. Dat was wat ik nodig had. Het was hard werken met resultaat!"


Teammanager Rijksoverheid 


"Praktisch en efficiënt om tijdelijk extra denkkracht in te kunnen zetten, met kennis van zaken."


Projectleider Omgeving gemeente

"Het Relevant Gesprek® helpt mij om samen met mijn collega's een participatieaanpak te maken."


Junior beleidsadviseur gemeente